Frilufstfrämjandet Exerman Lokalavdelning

Program maj-juni 2022

Friluftsfrämjandet Exerman Lokalavdelning är nystartad och vi har ännu inte fått igång hemsida mm på Friluftsfrämjandet, utan använder temporärt denna sida. Vi inbjuder till denna kajaktur, och kommer strax också inbjuda till nybörjarkurs i kajak, vandringsturer, orienteringskurs, cykelaktiviteter mm. Och senare till skidåkning och skidturer med övernatten i norrskenet, och såna grejor. Men också till enkla småturer hemmavid.


Namnet Exerman har vi valt för att det representerar oss som startat denna förening mycket väl. Vi är 6 vandrings- och kajakledare som arrangerat stiglösa vandringar och gillar att gå upp och ner för berg, över stenområden och allt, att se ställen som andra inte kommer till. 

Exerman naturreservat i Vallentuna kommun representerar just detta, ett fantastiskt skogsområde med roliga berg och stup, fantastiska hällmarker och fina myrar. 


20-22 maj     Paddling Dalälven

En lite äventyrlig paddling som vi rekat delvis men inte helt, och vi får se på plats hur vattenstånd och vattenhastighet är. Det är ingen forspaddling alls men på några ställen kommer vi få lyfta kajakerna lite. Vid rekning konstaterades att vanlig glasfiberkajak går bra. Vi kommer förbi naturreservat och det finns många anlagda eldningsplatser. Vi blir 4 erfarna ledare, förutom mig och Stefan Gran även Mia Sildén och Martin Tiberg, som har paddelpass både som utövare och examinatörer. Start fredag kväll och åter söndag eftermiddag, i trakterna kring Söderfors 80 minuter från Stockholm, längs E4 norrut.

Läs mer om kajakturen på Dalälven här.     


24 maj - 12 juni        Orienteringskurs

För er som vill hitta ut i naturen, lite längre bort dit ni inte varit förr kanske, och hem igen efter att hittat häftiga ställen kanske. Vi körde orienteringskurs i höstas som föll väl ut, och gör nu liknande med några småändringar bara. Vi kommer försöka ge er maximalt ubyte på de 4 kurstillfällena, och hemläxa därimellan. Vi som är ledare är vana orienterare och tycker det är roligt att se hur långt vi kan ta er på kort tid. Vi kommer gå rakt ut i skogen utan stigar, så du behöver vara beredd på att gå in stenig terräng upp och ner för branta berg, tex. Avslutningsturen gör vi i Exermans naturreservat och vi hoppas ni ska förstå varför vår nya lokalavdelning heter så. 

Läs mer om orienteringskursen här.23 maj - 19 juni          Nybörjarkurs havskajak (Gult paddelpass)

För er som vill börja paddla kajak arrangerar vi en nybörjarkurs nu med 4 tillfällen, "teorikväll", två vardagkvällar med kamraträddning och grundläggande paddelteknik, samt en helgtur med tält i Södra roslagens skärgård. Vi fokuserar på kajaksäkerhet och hur du undviker vattnet men säkert räddar kompis eller dig själv. Vi använder kanotförbundets koncept paddelpasset och du kan också låta dig examineras för gult paddelpass under kursen. Då gör vi så att vi protokollför krav för gul nivå, och rapporterar till förbundet. Senare kan du sikta vidare om du vill. Alla som följer kursen kommer normalt till "gul nivå" så kursen är ändå samma för alla deltagare. Du kan välja om du vill hyra utrustning av oss eller om du använder egen. Kajaker från oss levereras i så fall hela vägen till startplats.

Läs mer om kajakkursen här.